Znajdujesz się na stronie internetowej akcji edukacyjnej "Moje konsumenckie ABC" przeznaczonej dla dzieci i młodzieży. Każdy kto kupuje, zamawia, korzysta z usług - jest konsumentem - bez względu na wiek. Także ty. Konsument ma swoje prawa. Znasz je? Jeśli niedokładnie, poczytaj o nich na tej stronie. Baw się i szukaj informacji.
Konserwanty

Dlaczego należy na nie uważać
Konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty i regulatory kwasowości to składniki naszego pożywienia, które uzyskuje się w chemicznych laboratoriach, a nie na polach, w ogrodach czy w sadach. Spotykamy je praktycznie wszędzie. Wystarczy poczytać dokładnie etykiety na opakowaniach produktów, które wkładamy do koszyka w supermarkecie. Znajdziemy na nich wiele trudnych nazw lub znak "E" z przyporządkowaną odpowiednią liczbą. To właśnie one oznaczają konserwanty, barwniki lub inne sztuczne substancje zawarte w produkcie.


Konserwanty - zwracaj uwagę na informacje na produktachWielu z nas, widząc na opakowaniu literę "E" i trzycyfrową liczbę rezygnuje z zakupu towaru w przekonaniu, że nie jest zdrowy, a nawet może szkodzić. Producenci żywności mówią, że dodatki chemiczne zawarte w chlebie, zupach i innych przetworach, chronią je przed zepsuciem, atakiem bakterii i owadów. Czy jednak należy dodawać substancje barwiące, związki wzmacniające smak?


Jesteśmy do nich już tak przyzwyczajeni, że ich obecność wydaje się zupełnie naturalna. Zwłaszcza, że bardzo ułatwiają nam życie. Środki konserwujące przedłużają trwałość produktów zabezpieczając przed rozkładem, który powodują drobnoustroje.


Barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi lub sztuczne nadają barwę lub poprawiają tę już istniejącą. Przeciwutleniacze przedłużają trwałość dzięki zabezpieczeniu przed utlenianiem, a aromaty sprawiają, że to, co jemy, ma bardziej wyrazisty smak i zapach.


Bez tych wszystkich środków produkty, które zazwyczaj kupujemy w sklepie, wyglądałyby zupełnie inaczej psułyby się bardzo szybko, nie wyglądałyby ani nie smakowały tak dobrze, miałyby również nieciekawą konsystencję. Zatem substancje dodatkowe spełniają ważne funkcje, a ich obecność w żywności jest niezbędna.


Ich użycie jest jednak obwarowane licznymi zastrzeżeniami muszą by stosowane w określonych dawkach, aby nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. Zostały sprawdzone pod kątem dopuszczalnego dziennego spożycia oznacza to, że daną substancję można spożywać przez całe życie codziennie, bez szkody dla zdrowia.


Konserwanty - zwracaj uwagę na informacje na produktach Zawsze jednak istnieją dwie strony medalu i nawet na dopuszczone do produkcji substancje powinniśmy uważać. Spożycie zawierających je produktów powinni do minimum ograniczyć alergicy, osoby cierpiące na różnego rodzaju schorzenia przewodu pokarmowego czy nie tolerujące niektórych składników żywności.


Zasada jest prosta: im bardziej przetworzone produkty tym więcej substancji dodatkowych w nich zawartych. Nie mogą one jednak występować w nieprzetworzonych produktach w mleku, mięsie, warzywach czy owocach. Barwniki nie mogą być dodawane do żywności nieprzetworzonej: wód mineralnych, cukru, kawy, herbaty, kakao, jaj, mąki, suchych makaronów, soków, nektarów, ryb, mięczaków, mięsa, drobiu czy dziczyzny. Tak więc tylko od nas zależy, jak następnym razem będzie wyglądała nasza lista z zakupami czy wybierzemy produkty przetworzone, czy naturalne.

Tajemnicze "E"
Pod literą "E" i trzema cyframi znajdują się grupy substancji dodawanych do produkcji żywności:
  • E-100 - E-180 - barwniki
  • E-200 - E-283 - konserwanty
  • E-290 - E-385 - przeciwutleniacze, stabilizatory, regulatory kwasowości
  • E-400 - E-495 - zagęszczacze i stabilizatory
  • E-500 - E-1518 - regulatory kwasowości, środki spulchniające, przeciwzbrylające, klarujące, wzmacniacze smaku
 
Copyright © 2006-2014 UOKiK